Mijn taarten

Charlotte-aardbeien kwarktaart


Foto: In 1 week tijd 7 taarten, 100 koekjes en 50 meringues. Tja, je houdt van bakken of niet... Familie, collega's, hobbyclubjes en klasgenoten zijn weer van calorieën voorzien. Ik ben nu helemaal into kwarktaart, dus dat is enorm gezond. Duh...

Volgens mij is mijn zoon wel blij met zijn taartje.
Deze taart is gemaakt met kwarktaartvulling en biscuit. Afgewerkt met stukjes kitkat, lange vingers en lint. In het midden een merengue dotje.

Cars taart en cakejes







 
Deze 25 cm Cars taart was voor het zoontje van mijn collega. Ter ere van zijn 4e verjaardag.
Deze taart is donderdagavond gemaakt en werd zondag gegeten. De vulling mocht daardoor geen room bevatten, daarom zit er een pudding-boter crème vulling in (vanille crème) en een blik aardbeien vlaaivulling van Hak.

Ik heb hier voor het eerst in plaats van biscuit een Madeira cake gebakken. Heel erg lekker maar natuurlijk ook zwaarder dan biscuit en ook veel moeilijker door te snijden.

Voor het vullen en afsmeren van de taart en vullen van de cakejes heb ik 1,5 keer hoeveelheid boter crème gemaakt. Voor het bekleden van de taart had ik 410 gram fondant nodig. Op elke cup cake zit een plakje fondant van 8 gram. De autootjes schat ik 12 gram per stuk.
 
Smiley-taart




Deze taart is versierd door mijn dochter. Bedoeld om uit te delen aan de 25 kindjes in haar klas. Dit is een stapeltaartje van 25 cm en 20 cm. Er was nog 1 stukje over, want na een eerste rondje uitdelen wilden ze allemaal nog een stukje! Deze taart had 1 laagje chocomousse in de 25 cm cake en 1 laagje in de 20 cm cake. (halve hoeveelheid van recept was voldoende). 1 x hoeveelheid botercreme was voldoen voor afsmeren van beide taarten. In de 25 cm en de 20 cm taart taart zat 1 laagje mascarpone room. (1 x 250 gr mascarpone/ 1 pakje slagroom/3 zakjes vanillesuiker). Voor het bekleden van de taart is zo'n 700 gram fondant gebruikt. Alles bij elkaar zijn we zo'n 6 uur bezig geweest met de taart.

Cupcakes



Opa en Oma taart

Taartje ter ere van gezellige opa en oma dag. Met Zeelandia marsepein, mokkabotercreme en mascarpone/room/amaretto vulling. De mokka botercreme was perfect om mee af te smeren. Moet wel maar een dun laagje tussen.

 

Paarse Cupcakes
 


Hello Kitty Cupcakes




Cupcakes met "lente touch"




DPDHL cupcakes met pudding-botercreme vulling


Royal icing bloemen




Deze bloemen zijn gespoten met royal icing mix. Na het drogen kon ik ze makkelijk met een spatel van het bakpapier afhalen en bewaren voor later gebruik.

Paars met witte cupcakes


Eerste experiment met cupcakes. Een aantal cupcakes zijn gevuld met puddingbotercreme, wat ze nog smeuiger en lekkerder maakte!
Paars met witte rozen taart


Buitenlaag van mascarone room met theelepel zelfgetrokken vanille extract. Vulling van 4 vruchtenjam en dunne laagjes puddingbotercreme en verse aardbeien (uit de tuin). Bovenlaag is van paarse marsepein en nougatine. Afgewerkt met royal icing toefjes en 3 witte gumpaste rozen. Deze taart was erg lekker! Na 2 nachten in de koelkast ging de marsepein wel smelten. Wel nog prima te eten en even lekker als de dag ervoor.
Seringen taart



Mijn eerste taart met Zeelandia marsepein. Wat ontzettend lekker! De marsepein lijkt iets vetter te zijn en rolt heel makkelijk uit. Geen lamme armen dit keer. Wel scheurt de marsepein bij het optillen makkelijker en toen ik hem over mijn deegrol drapeerde om hem daarna over de taart te leggen plakte hij aan elkaar. Voor het uitrolgemak en de smaak zou ik het er zeker nog een keer voor over hebben.

Vulling
Aardebei mascarpone vulling met een laag gebakken merengue en verse aardbeien.
De merengue was te breed voor de taart. Bij het bakken van de merengue kun je een cirkel vullen met merenguebeslag die 2 cm kleiner is dan de bakvorm van je biscuit. De merengue zet namelijk nog uit tijdens het bakken. Doordat de vulling redelijk nat was wordt de merengue zacht. Wel heel lekker, maar niet meer knapperig zoals wanneer je een losse merengue eet. De bloemetjes zijn van gekleurd Zeelandia marsepein. De takjes van fondant.

Vettel-taart



Omdat mijn zoon grote fan is van F1 coureur Sebastian Vettel heb ik een red bull taart voor hem gemaakt om uit te delen op school. Deze taart had 2 lagen slagroom en 1 laag chocomousse. De biscuits heb ik heel dun gesneden. Deze combinatie was erg lekker en door de slagroom werd de biscuit niet te droog, maar bleef lekker smeuig. De biscuit is getrempeerd met vanillesiroop. Voor de fondantstieren heb ik het logo eerst afgedrukt, stier uitgeknipt en op de fondant gelegd. Uitgesneden met aardappelmesje en accenten aangebracht met wit fondant.

Mijn zoon was trots en de kindjes (en juffen) vonden hem lekker.
Missie geslaagd.


Smartietaart


Bij wijze van experiment een deel slagroom en een deel fondant aan de buitenkant. Zoals ik al vreesde smolt het glazuur van de smarties vrij snel. Een aantal vielen er af of er ontstonden gekleurde druppels. Niet voor herhaling vatbaar dus.
De taart heeft 3 lagen chocomousse vulling. Dit is wel zwaar dus een volgende taart zou ik afwisselen met 1 of 2 lagen mascarponeroom.
Flowerpower


Omdat de onderste taartlaag van de communietaart helemaal over was heb ik die gepimped met bloemetjes die ik nog had. Zo'n 36 cm taart is echt enorm en het snijden ervan best lastig.
Omdat de buitenste laag voor de stabiliteit best veel botercreme had, kon ik eigenlijk geen buitenste puntjes snijden, omdat je dan alleen maar botercremevulling in je taart stukje had.  De laag marsepein was te dik naar mijn smaak. Geen idee waarom, omdat de voorgaande taarten nu qua dikte eigenlijk wel steeds goed waren.
Ik heb al gelezen dat je de marsepein wat zachter krijgt door hem een paar seconden in de magnetron te leggen. Hij is dan beter te rollen. Ga ik eens uitproberen volgende keer.
Communietaart



Dit was mijn eerste 3 lagen taart van dit formaat. De onderste laag is 36 cm, middenlaag 30 cm, kleinste laag 25 cm. De lagen waren ieder zo'n 10 cm hoog.
Vulling: aardbeienmascarpone room, laagje aardbeienjam, afgesmeerd met vanillebotercreme. Onderste laag heeft een extra laagje lange vingers, met aardbeien.
De bloemen zijn allemaal handgemaakt van mexican paste. Ik heb er een bakje van 425 gram voor gebruikt, vermengd met eenzelfde hoeveelheid fondant.

Alle lagen zijn bekleed met marsefond. Na 2 taarten had ik een stel lamme armen/ polsen waardoor de laag marsepein die ik het laatste heb uitgerold te dik was.
 Een marsepein wals lijkt me wel wat. 

Facts and figures: In de taart zijn 7! pakjes boter verwerkt, 5 blikken vlaaivulling, 2 pakken melk, 6 pakjes slagroom, 3 bakjes marcarpone, 1,5 pot jam, een hele zak aardbeien en zo'n 49 eieren. (sorry kip, alhoewel het wel vrije uitloop en scharreleieren waren) De taart was niet te tillen, maar moest van de kelder 3 trappen omhoog getild worden. Doodeng, maar het is gelukt! Ik zag steeds die aflevering van de Cake Boss voor me waar die 5-lagen-taart van de trap valt: (1:08)

Het zal vast in scene gezet zijn, maar mijn tenen liggen steeds krom als ik het zie.

Er zijn zo'n 16 roosjes in de taart verwerkt. Gemiddeld kost het maken van een roosje denk ik 10 af 15 minuten. (dat zijn dus zo'n 3 a 4 uur voor de grote bloemetjes)
Van ontwerp en planning tot uitvoering schat ik dat ik zo'n 15 uur aan deze taart bezig ben geweest. Uiteraard waren de bloemen en het uitrollen van de marsefond het meest arbeidsintensief.
Volgens mijn Wilton schema kunnen hier 102 porties uit gesneden worden. Ik denk dat het naar hollandse maatstaven zo'n 75 porties zijn.

Paastaart


2 lagentaart. Onderste laag 20 cm, bovenste laagje is een mini cakevorm. Voor de grote haas was deze veel te smal. (Haas kiepte om) Volgende keer toch maar een minirondje maken. (moet ik eigenlijk een 15 cm vorm voor aanschaffen)
Onderste laag is gevuld met mascarponeroom met mandrijntjes en marasquin. Bloemen zijn van marsepein, dropstrings van fondant gemaakt met sugargun. Bloemetjes onderste laag van royal icing.
 Bovenste laagje is gevuld met chocomousse en bekleed met fondant.

Welkom taart

Bijna klaar....


Klaar!


Taartje voor onze nieuwe buren. Gevuld met vanillecreme en afgesmeerd met vanillebotercreme.
Roosjes van marsepein.

Paars/roze stapeltaart


Mijn eerste 3-lagentaart. Experiment met sugargun. Het idee was tussen iedere streep op de onderste laag een veter zwarte fondant te plakken. Met de sugargun ging het zo traag dat ik het bij 4 streepjes gelaten heb. Heb acheraf geleerd dat je eerst wat plantaardig vet door de fondant moet kneden. Dan gaat het stukken beter.
De taart is bekleed met marsefond en de roze/paarse decoratie is van marsepein. Zwarte deco is van fondant.
Reepjes zijn 2 cm breed en 11 cm lang. Uit deze taart haalde ik ongeveer 23-25 stukken.

Vulling
Bovenste laag gevuld met vanillecreme.
Middelste laag gevuld met diepvries aardbeien (ontdooid en uitgelekt) en vanillecreme, laagje viervruchten jam.
Onderste laag Chipolata di Bente zonder rauw eiwit en bigarreaux en met perzikstukjes uit blik en marasquin.
Omdat ik de kleur passend vond en dacht dat de smaak ook wel lekker zou combineren, heb ik op de onderste laag een laagje sinaasappeljam gesmeerd. Dit kan ik echt afraden. Het smaakt zeer bitter en past er echt niet bij. Is de laatste keer dat ik sinaasappeljam tussen een taart heb gesmeerd.
Bigarreaux heb ik ook weggelaten omdat ik dat zelf bijzonder vies vind. Rauw ei heb ik uit voedselveiligheidsoverwegingen weggelaten.

Verjaardagstaart 10 Jaar



Taart met bloemetjesrand van fondantbloemetjes. Bekleding is van fondant met een heel klein beetje marsepein. Ik denk dat ik voor de bekleding ongeveer een kilo gebruikt heb. Dit was mijn eerste ervaring met het maken van een topper (bloemensprietjes)
Doordat elk bloemetje bestond uit 6 laagjes fondant werden ze eigenlijk te zwaar. De grootste werd zo zwaar dat het bloemetje naar beneden schoof. Deze zit dan ook het dichtste op de taart. De paarse stipjes zijn gemaakt van Royal Icing mix van funcakes met kleurstof van Americolours.

Voor de steeltjes en het gras aan de hoge bloemetjes heb ik voor het eerst mijn sugarcraft gun gebruikt. Ik geloof dat ik hem niet helemaal juist gebruikt heb. Ik bleef knijpen en verbaasde me hoe traag de fondant er uit kwam. Toen ik bijna klaar was hield ik de hendel van de gun een tijdje vast en kwam de sliert er zo uit. Ik denk dus dat dat de bedoeling is.
Het satijnen lint onderaan de onderste laag heb ik natgemaakt, goed uitgeknepen en toen zo om de taart gelegd. Het bleef eigenlijk redelijk goed zitten alleen was het lint te smal naar mijn smaak.

Vulling
Vulling van chocolademousse (recept Nigella Lawson) afgesmeerd met cacao botercreme. Ging prima in de koelkast

Vierkante verjaardagstaart


Experiment met vierkante bakvorm. De taart is bekleed met marsefond (half marsepein, half fondant) Kinderen vinden dit heerlijk, maar persoonlijk houd ik meer van de pure marsepein smaak. Het werkt wel heel prettig, want je kunt dit heel dun uitrollen.
De hoekjes kreeg ik niet mooi strak dus daar heb ik maar en soort puntje van gemaakt. De fondant die overbleef heb ik onderaan met een schaar afgeknipt. Ik heb begrepen dat je bij een vierkante taart eerst de puntjes glad moet maken.
De uitsteeklettertjes van Wilton en de ronde uitsteekvormen heb ik hier ook voor het eerst gebruikt. Het werkt eigenlijk heel makkelijk.
De vlindertjes heb ik uitgestoken met de PME butterfly plunger cutter en dan op een V vormig gevouwen kartonnetje laten drogen zodat de vleugeltjes mooi omhoog blijven staan. Daarna met een dun laagje "Rainbow dust" bepoederd voor een glanseffect.

Vulling
Bosvruchtenvlaaivulling, bosvruchtenjam en Dr. Oetker vanille Paradies creme (uit Duitsland)
Afgesmeerd met een heel dun laagje Paradies creme gemengd met een deel boter. Iedereen vond het lekker, maar de structuur van de "botercreme" vond ik er korrelig uitzien (dat proefde je overigens niet en zag je ook niet meer nadat de taart ermee glasgestreken was) Kan zijn dat de boter nog te koud was bij het mengen


Stapeltaart



Eerste stapeltaart en experiment met Royal Icing. De icing is gemaakt van eiwit en poedersuiker en het was de bedoeling dat ik de rand tussen de eerste en de tweede laag waar nu de bloemetjes zitten met een mooi opgespoten icing rand zou versieren. Toen de icing er net op zat was het een mooi gerkarteld randje maar na een aantal minuten vloeide het in elkaar over en werd het een lelijke witte worst. Er zat niks anders op dan er 3D-fondant bloemetjes overheen te plakken, wat de taart juist wel weer vrolijk maakte. De rafelige randjes van de anjers zijn met een tandenstoker gemaakt. De gele bolletjesrand is gemaakt met behulp van de Wilton Baroque Mold.

Vulling
Aardbeien mascarpone room afgesmeerd met amandelbotercreme. Hier was mijn biscuit nog niet zo luchtig als ik wilde en de marsepein laag had iets dunner gekund. Verder was hij wel erg lekker.

"Charlotte look" taart


Deze keer eens een taart zonder marsepein, omdat ik met botercreme en lange vingers wilde experimenteren. De botercreme is gemaakt van half boter, half poedersuiker met aardbeiendessertsaus. Je maakt er een mooie strakke taart mee, maar ik vind zelf deze botercreme iets te "boterig" (1 op 1 boter/poedersuiker). Als je er oneffenheden in je taart mee opvult wordt de laag al snel te dik. Maar goed, de meningen zijn erover verdeeld want mijn schoonzusje at alle botercreme op die ik liet staan. Het randje bovenop is gemaakt van Ikea marsepein. Deze marsepein is wel prima voor dit soort randjes en waarschijnlijk ook om figuurtjes mee te maken, maar niet om uit te rollen. Lange vingers werden bij elkaar gehouden door een satijnen lint.
Vulling
De taart is gevuld met diepvries aardbeien (goed laten ontdooien en uit laten lekken) van het sap heb ik siroop gemaakt en er de taartbodem mee besprenkeld, maar dit was achteraf niet nodig. De cake was luchtig genoeg en doordat de aardbeien toch nog vocht verliezen houd je daarmee je biscuit ook vochtig. Bovenop de aardbeien kwam een laag mascarponeroom.
De koekjes worden natuurlijk al gauw slap en zijn dan niet lekker meer. Chocolade krullen zijn dan beter geschikt of zelfs kitkat repen.

Lila bloementaart



Mijn eerste experiment met fondant "frills" aan de zijkant van de taart. De marsepein is gedeeltelijk van cake 'n party en gedeeltelijk van de xenos. Xenos marsepein was veel te grof van structuur en niet geschikt om uit te rollen.
Vulling
Aardbei vlaaivulling met slagroom, afgesmeerd met botercreme

Bananentaart met Meringue


Experiment met Wilton vlinderuitsteker. Marsepein uitsteken bleek geen succes omdat de vleugeltjes van de vlinders niet mooi bleven staan. Omdat ik met slagroom had afgesmeerd (ik wist nog niet beter) en de taart daarna in de koeling had gezet begon de marsepein te smelten. Ik wilde de Merengues mooier schikken en de vlinders er af halen maar dat ging dus niet meer want dan trok ik de marsepein er af.
Vulling
Om de taart mooi hoog te krijgen heb ik een laagje lange vingers tussen gevoegd. Beetje sjoemelen mag best toch? Doordat de lange vingers zich vullen met het vocht van de vulling zie je het niet eens en het is erg lekker. De vulling bestaat uit plakjes banaan, mascarpone room met mandarijntjes uit blik en laagje aardbeienjam.



Paarse bloemen taart


Bijna klaar!
Hier heb ik de Fondant Ribbon cutter /Embosser set voor het eerst gebruikt voor de stroken bovenop en aan de onderkant langs de taart. De rozen zijn van marsepein. Over de roosjes was ik heel tevreden, maar ik heb ze hierna niet meer zo mooi gekregen van marsepein. Op het moment experimenteer ik veel met mexican paste, omdat de bloemblaadjes er zo mooi dun van worden.
Vulling
Kersenroom en kersenjam afgesmeerd met slagroom verstevigd met klopfix. De taart werd op dezelfde dag gegeten en heb ik op koelelementen gezet tot moment van aansnijden, dus dat ging goed. (Geen gesmolten marsepein)

Sinterklaastaart


Deze taart heb ik met mijn moeder gemaakt. De bloemen zijn van marsepein en de figuurtjes kant en klaar van de Xenos. De taart is afgewerkt met gekleurde pepernoten en een geschreven chocolade "Sint". De bedoeling was hier o.a. om te experimenteren met het vouwen van een cornetje. Wil je dit ook proberen, dan is deze uitleg van Elaine Mac Gregor naar mijn mening de beste: http://www.youtube.com/watch?v=CuizKmo9iec. De uitleg begint vanaf 2:20.

Vulling
Mascarpone room met mandarijntjes uit blik en grand marnier. De helft van de taart was zonder Grand Marnier (voor de kids) en de andere helft met. Om de helften te scheiden had ik er chocolade stokjes tussen gelegd, maar.. toen de marsepein er op zat wisten we het niet meer (taart een paar keer gedraaid). We hadden het beter onderop de taartrand met potlood kunnen markeren.





Vrouwtje met gietertje


Ik vrees dat dit de minst mooie taart is die ik ooit ga maken ;-(
Deze keer had ik nog blanke marsepein over (ik had bonbons gemaakt) en heb er een vrouwtje van gekneed met een gietertje. Aangezien ik hier nog geen sugarcraft gun had (sinds gisteren heb ik die wel) heb ik de haartjes met mijn knoflookpers gemaakt. De icing figuurtjes op de zijkant had ik al voorbereid en hard laten worden. Persoonlijk vind ik witte marsepein een stuk mooier. En aangezien ik alleen blanke en groene marsepein over had is hij een beetje saai qua kleur.

Vulling
Deze taart heb ik zo lang geleden gemaakt dat ik me niet meer kan herinneren wat er voor vulling in zat.


Verjaardagstaart 65



Dit was de eerste marsepein taart die ik ooit heb gemaakt. De roosjes zijn nogal grof en het taartje is niet zo strak bekleed. Hij is afgewerkt met bolletjes witte en roze marsepein. Ik was best trots op mijn eerste taart! Al was het alleen maar om het feit dat ik de marsepein er ongescheurd op had gekregen en niet met chocola had geknoeid.

Mijn allereerste bericht op deze blog!


Ik heb met een klein aantal taarten al best wat ervaring opgedaan. Juist van de dingen die niet goed gaan leer je natuurlijk het meeste. Ik zal mijn ervaringen allemaal verzamelen en ook per taart weergeven. Geef gerust je reactie. Tips zijn ook altijd welkom!

Nu heb ik nog niet zoveel taarten om te "posten", maar ik kan wel vertellen wat ik nou eigenlijk zo leuk vind aan het maken van een marsepein/fondant taart. Komt 'ie...


-Het ontwerpen van een taart
-Het ambachtelijke gevoel om van pure basisingredïenten iets lekkers te maken
-De geur van versgebakken taart in huis
-Het veranderen van de structuur van eiwit/ room of ieder ander deeg tijdens het roeren en mixen
-Door het ruitje in de oven kijken hoe je biscuit langzaam vorm krijgt
-Het versieren!
-Het uitproberen van nieuwe technieken en tools
-Het feit dat je vanbuiten nog niet kan zien wat voor vulling er in de taart zit
-Het geluid van een taartmes door marsepein en smeuige taart
-Het na iedere taart verbeteren van mijn receptenrepertoire
-Een mooie strakke taart doorsnee
-Het eerlijke oordeel van iedereen die de taarten proeft
-Stiekem elke keer even in de koelkast kijken om te zien hoe goed hij gelukt is.
-Inspiratie opdoen
-Toekijken hoe iemand nog een punt opschept
-Het feit dat iedere taart uniek is

Ik ken maar 2 minpunten
-De rotzooi in de keuken
-De extra kilo's op je heupen als je het niet kan weerstaan alles te proeven


Geen opmerkingen:

Een reactie posten